Skip to main content

Najviši nivo kvaliteta i bezbednosti proizvoda i usluga

Izvor: IPARD na dlanu br. 13 - nov/dec 2022

Porodična kompanija Z.A. Fruit osnovana je 2000. godine u Koceljivi. Primarna delatnost kompanije je otkup, zamrzavanje, prerada i izvoz smrznutog voća, prvenstveno maline, kupine, jagode, višnje i šljive. U svom sastavu Z.A. Fruit ima dve fabrike, locirane u najznačajnijim voćarskim krajevima Srbije – Koceljevi i Kotraži, koje karakterišu dobar geografski položaj i povoljni klimatski uslovi za gajenje voća.

Kompanija Z.A. Fruit preradi oko 10.000 tona voća godišnje, što je ubraja u najveće prerađivače i izvoznike zamrznutog voća u Srbiji. Z.A. Fruit nalazi se na listi svih većih kupaca Evropske unije, a deo asortimana izvozi i u Ameriku. Kako bi odgovorili strogim zahtevima tržišta, standardima kvaliteta i bezbednosti proizvoda i usluga, kompanija konstantno radi na unapređenju procesa proizvodnje kroz nabavku nove i savremene opreme.

Menadžer proizvodnje, g. Dragan Matić, predstavio je iskustva u ostvarivanju prava na IPARD podršku u okviru Drugog javnog poziva za Meru 3 - Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.

„Nabavkom mašine za sortiranje kroz Meru 3, ostvarili smo višestruku dobit. Kvalitet naših proizvoda podigli smo na visok nivo, povećali smo kapacitet proizvodnje i ostvarili značajnu uštedu zahvaljujući povratu uloženih finansijskih sredstava. Prilikom obilaska naših proizvodnih pogona, kupci reaguju pozitivno na opremu kupljenu uz podršku IPARD fonda”, rekao je Matić i naglasio da sama procedura nije bila komplikovana i da su uz pomoć izabrane konsultantske kuće uspešno pripremili projektnu dokumentaciju. Pozitivno iskustvo u korišćenju IPARD fonda, doprinelo je da kompanija planira da konkuriše za IPARD podsticaje i na narednim javnim pozivima.