Skip to main content

Nova voćna iskustva uz balans čulnog užitka i nutritivne ispunjenosti sočnim darovima prirode

Izvor: IPARD na dlanu br. 16 - maj/jun 2022

„Fruvita” d.o.o. osnovana je 2003. godine u smederevskogročanskom kraju, nadaleko poznatom po proizvodnji breskvi i jabuka, ali i šljiva, trešanja, kajsija i krušaka. „Fruvita” d.o.o. se bavi proizvodnjom voćnih sokova, nektara, napitaka, kao i voćnih kaša. Pored pogona u Lunjevcu, u selu Kolari „Fruvita” d.o.o. raspolaže najsavremenijom linijom za proizvodnju voćnih kaša i jedinstvenom linijom za ceđenje svežeg voća. U pogonu se prerađuju samo zreli, zdravi i neoštećeni plodovi svežeg voća koji se nabavljaju od lokalnih proizvođača.

Predstavnici „Fruvita” d.o.o. naglašavaju da je kvalitet prioritet u njihovom poslovanju, kao i kontinuirano uvođenje inovacija. U prilog tome govori činjenica da su uveli HACSP standard i pre nego što je to postala zakonska obaveza. Prvi su na ovim prostorima ponudili 100% voćne sokove, one koji nisu proizvedeni iz koncentrata, i premijum kvalitet u PET ambalaži. Tako su se i odlučili da uz podršku IPARD programa nabave i najsavremeniju aseptičnu liniju za punjenje voćnih sokova SERAC i smeste je u pogon u selu Lunjevac.

„Fruvita” d.o.o. je za navedeni projekat ostvarila podsticaj u okviru Drugog javnog poziva za Meru 3 u Sektoru prerade voća. Visina investicije iznosila je oko 2,5 mil. EUR, dok je korisniku isplaćena podrška od blizu milion evra, pri čemu je doprinos EU preko 700 hilj. EUR.

„Aseptično punjenje je finalni korak čitavog procesa, posvećen vrhunskom ukusu, a sastoji se od sterilizacije ambalaže i punjenja ambalaže sterilnim proizvodom u sterilnim uslovima. Ova linija je srce naše proizvodnje i omogućiće nam da u narednoj deceniji proizvodimo sokove vrhunskog kvaliteta. Bez podrške IPARD programa u ovom trenutku ne bismo bili u mogućnosti da investiciju realizujemo. Ova investicija nam je donela veći udeo na tržištu i rast izvoza od čak 50%”, kažu u kompaniji i naglašavaju da nisu imali većih problema u samom postupku odobravanja IPARD podrške, kao ni u zahtevnom procesu nabavke proizvodne linije napravljene po meri.